De gezinsmanager is er voor jou!
We willen dat het goed met je gaat en dat jij jezelf veilig voelt. De gezinsmanager vraagt hoe het thuis gaat, op school en wat je in je vrije tijd doet. Jouw antwoorden bepalen onder andere hoe de gezinsmanager te werk gaat. Hij/zij wil de situatie voor jou thuis, of in een pleeggezin of tehuis, verbeteren. De gezinsmanager schrijft daar een rapport voor, met behulp van je (pleeg)ouders en/of verzorgers. Jouw mening is daarbij heel belangrijk! Maar ook je medewerking. De gezinsmanager verwacht dat je meewerkt aan het plan.
Heb je te maken met jeugdreclassering?
Ook dan is jouw mening belangrijk. Maar om ervoor te zorgen dat je niet weer spijbelt of niet nog een keer een strafbaar feit pleegt, treedt de gezinsmanager streng op. Dat doen we omdat we het beste willen voor jou. Samen met jou en je ouders maakt de gezinsmanager een plan met afspraken. Die afspraken gaan over school, werk, vrije tijd en vrienden. Je moet je aan deze afspraken houden en de gezinsmanager houdt dat in de gaten.
Jouw rechten
- Je hebt het recht om van je gezinsmanager uitleg te krijgen over wat hij/zij voor je kan doen.
- Je hebt het recht om van je gezinsmanager te horen wat je rechten en plichten zijn.
- Je hebt het recht om betrokken te worden bij het maken en uitvoeren van het plan van aanpak ter verbetering van je (opvoed- en opgroei)situatie.
- Ben je ouder dan 12 jaar, dan heb je het recht om je dossier in te zien.
- Als je onder toezicht staat dan kan je gezinsmanager beslissen om een schriftelijke aanwijzing te geven. Een schriftelijke aanwijzing betekent dat je het advies van de gezinsmanager moet opvolgen. Ben je ouder dan 12 jaar en ben je het niet eens met het advies? Dan heb je het recht om zelf bezwaar te maken bij de kinderrechter.
- Ben je ontevreden over de begeleiding van je gezinsmanager? Je hebt het recht om een klacht in te dienen.