Intervence en coronavirus

De maatregelen die de overheid bekend heeft gemaakt, als gevolg van het coronavirus, hebben een groot effect op onze organisatie. We begrijpen dat dit vragen oproept bij de gezinnen waar onze gezinsmanagers werkzaam zijn. In ons nieuwsbericht lichten we toe wat de maatregelen rondom het coronavirus betekenen voor onze hulpverlening.

Reactie van cliëntenraad Intervence op besluit van 13 Zeeuwse wethouders om contract Intervence te stoppen

Voor ons, als cliëntenraad van Intervence, komt het drama van de Nederlandse jeugdzorg nu wel heel dichtbij. De Zeeuwse gemeenten draaien Intervence de nek om. Natuurlijk hebben wij, als cliëntenraad, ook gemerkt dat Intervence het de laatste jaren moeilijk kreeg. We hoorden van de financiële problemen en werden soms geconfronteerd met wisselingen van gezinsmanager door personeelsverloop. Niet leuk, maar als je je erin verdiept, wel begrijpelijk.

We leggen dit graag verder uit:

Met de transitie van de provincie naar de gemeenten, als verantwoordelijken voor de jeugdzorg, heeft met een een groot budgettekort plaatsgevonden. Vanaf dat moment stonden de gemeenten eigenlijk al op achterstand. Tegelijkertijd zijn er veel andere kleine jeugdzorgaanbieders bijgekomen die door de gemeenten zijn gecontracteerd voor de makkelijke zorg. Dat betekent dat de zorg intensieve hulpvragen zich concentreerde bij de grotere jeugdzorginstellingen,  waaronder ook alle gedwongen zorg. Deze duidelijke verzwaring van het werk, gecombineerd met jaar in jaar uit verder willen bezuinigen door de gemeenten, zorgde ervoor dat medewerkers soms voor ander werk kozen en nieuwe medewerkers moeilijk te krijgen waren.

Hoe maak je een sector kapot, nou zo dus.

Terug naar Zeeland. Ik lees uit de mond van wethouder Werkman dat hij zegt dat het belang van onze Zeeuwse jongeren en gezinnen bovenaan staat. Hoe durft u! Als dat waar was, meneer Werkman, dan zou u tegen uw gemeenteraden zeggen: “We hebben er geen geld voor en het is duur, maar als wethouder heb ik de verantwoordelijkheid om goede zorg te bieden aan de meest kwetsbaren van onze gemeente”. Dan zou u met uw vuist  op tafel slaan en zeggen: “Gedwongen jeugdzorg is geen financieel dossier en zo ga ik het ook niet behandelen. Ik wil doen wat nodig is en vraag uw steun daarbij”. Dat zou u zeggen als u echt zou menen dat het belang van onze Zeeuwse jongeren en gezinnen bovenaan staat.

Het moge duidelijk zijn, de cliëntenraad steunt Intervence in haar verzet. Hierbij steunen en bedanken wij alle zeer betrokken en deskundige hulpverleners die bij Intervence werken onder uiterst lastige omstandigheden. Zij verdienen uw en onze steun!